Ostvarili svoj san

Poseta Kodokan džudo institutu, u Tokiju, mestu gde je Džigoro Kano, osnovao džudo i trenirao ga, san je svakog džudiste, a ostvarili su ga Velimir i njegov sin Nenad. Tu su pohađali tradicionalni seminar sa ciljem da se još više usavrše u ovoj disciplini.

Trener mitrovačkog Džido kluba ”Sirmium” Velimir Vukolić sa sinom Nenadom, takođe iskusnim džudistom, boravili su u Japanu gde su išli na poznati seminar Kodokan džudo instituta.

Mitrovački džudisti su putovali u ”zemlju izlazećeg sunca” u organizaciji Hrvatskog saveza džudo, odnosno preko Saviše Bradarića, trenera Džudo kluba Rijeka, a u njihovoj grupi je bilo 35 sportista iz Hrvatske, BiH, Srbije, Italije i Belgije.

Prisustvo seminaru u kolevci džudo sporta – u Japanu znači veliko priznanje i čast svakom poznavaocu borilačkih veština, pa naravno i Vukolićima. Tokom trajanja seminara oni su učili od najboljih majstora, od predsednika Kodokana instituta Haruki Uemure, koji je održao posebnu lekciju za ovu grupu.

Učitelji su im bili poznata imena kao što su Mikiro Mukaija, Fukumi Tomoke, dvostruka svetska prvakinja i Naoki Murate, koji je održao predavanje iz istorije džudoa.

Imali su priliku da svakodnevno prisustvuju večernjim randori treninzima namenjenim za sve uzraste i kata treninzima. Uz džudo koji se prožimao svakodnevno i kroz sve aktivnosti, svi učesnici seminara su imali prilike da se upoznaju sa japanskom kulturom pa su tako učili kaligrafiju.

U slobodno vreme im je, priča Velimi Vukolić organizovana poseta značajnim mestima za džudo, a među njima je grob Đigori Kana, Eushoji hram u kome je prvi put započelo vežbanje džudoa, zatim Budokan dvorana gde je džudo prvi put bio uključen u Olimpijske igre 1964. godine.

Pored džudoa grupa je obišla i brojna druga znamenita mesta kao što su grob 47 samuraja, muzeji, i poznati kvartovi sa svojim specifičnostima. Kruna boravka u Japanu bilo im je dobijanje diplome Kodokana koje je svim polaznicima seminara uručio predsednik akademije Haruki Uemura. Potom su se džudisti penjali na planinu Fudži čija je visina 3776 metara.

-Ovim seminarom smo obojica izuzetno zadovoljni, jer smo dosta naučili i ostvarili svoje snove da vidimo zemlju odakle potiče džudo. Ja sam posebno zadovoljan, jer sam dobio potvrdu da sam u tehničkom smislu odbro vežbao svoje učenike, rekao je Velimir Vukolić nakon povratka u Sremsku Mitrovicu.

U Kodokanu Velimir Vukolić je upoznao mnoge džudiste, a među njima i osnivače kluba Spartakus iz Milana sa kojima će, nada se, uspostaviti saradnju.

1 2

Velimir Vukolić, predsednik Kodokan instituta Haruki Uemur, Nenad Vukolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.