Beograd – Šampionat Srbije: KATARINA TOMIĆ PRVAK SRBIJE!

Ovogodišnje Prvenstvo Srbije za starije dečake i devojčice ( u 14 ) održano je u Beogradu u Sportskom centru Šumice.

Inače u ovoj dvorani se održavaju šampionati Srbije u svim uzrasnim kategorijama. Nastup na ovom šampionatu obezbedili su osvajači medalja sa regionalnih prvenstava, Vojvodine , Beograda i Centralne Srbije. U takvoj konkurenciji osvojiti bilo koju medalju je uspeh. Rekordan broj takmičara i klubova nastupilo je na ovom šampionatu.

Nastupila su 62 kluba sa 203 takmičara, i to samo u uzrastu starijih dečaka i devojčica odnosno sedmi i osmi razred. Džudo klub Sirmium imao je jednog ali vrednog predstavnika u imenu Katarine Tomić.

Devojčica koja ide u sedmi razred O.Š. ,,S.B.Paja ,, u Sremskoj Mitrovici odličan je đak kao što je i odličan sportista. Katarina je bila pravi reprezent svog kluba i svog grada na ovom prestižnom takmičenju. Svaka najava meča pored imena i prezimena takmičara čuje se i ime kluba i grada iz kojeg dolazi. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati je kako obara svoje protivnice. Katarina je nastupala u kategoriji do 44 kg. imala je četiri meča na ovom šampionatu.

Sve ih je rešila u svoju korist i to maksimalnim rezultatima. Nijedna joj protivnica nije izdržala ceo meč , što znači da su pljuštali iponi. Ipon u džudou je kao nokaut u boksu pojašnjenje samo radi biljeg razumevanja. Nakon tri pobede izborila je plasman u finale. Finalni meč je bila prava poslastica za gledanje.

Protivnica iz Novog Sada Olga Orlović pobedila je Katarinu u finalu na nedavno održanom Prvenstvu Vojvodine . Usledio je revanš u važnijem finalu i pobeda Katarine Tomić, gde osvaja prvo mesto i zlatnu medalju. Ovaj rezultat svakako nije slučajan. Katarina je i prošle godine osvojila medalju- bronzanu na prvenstvu države.

Ove godine je promenila i uzrasnu grupu i težinsku kategoriju što joj nije smetalo da postigne ovako vredan rezultat. Samo posvećenost i kvalitetan trening donosi dobar rezultat. Korona je malo poremetila trenažni rad i takmičenja ove godine, ali Katarina je individualno trenirala preko leta, da bi od septembra ušla u salu i počela sa džudo treninzima.

Nakon Prvenstva Vojvodine Imala je još dve nedelje do Prvenstva Srbije. Taj period je iskorišćen za intezivan trening dva puta dnevno, što je Katarini veoma podiglo samopouzdanje. Ona veliku zahvalnost duguje svojim drugarima iz kluba , što su joj pomogli kao sparing partneri, naročito Luki Novakoviću , koji je na stotine puta pao i ustao samo da bi Katarina što spremnije izašla na Prvenstvo Srbije, što se na kraju veoma isplatilo.Pored takmičarskog uspeha Džudo klub Sirmium je imao i svog predstavnika u Sudijskoj organizaciji Džudo Saveza Srbije.

Nikola Zeljković naš bivši veoma uspešan takmičar stekao je poverenje Sudijske organizacije Srbije i povereno mu je suđenje na ovom nacionalnom šampionatu. Politika Džudo kluba Sirmium je da svojim članovima koji završe takmičarsku karijeru omoguće angažovanje i u drugim sverama sporta.

Nikola je prošle godine položio za nacionalnog sudiju, i svojim suđenjem skrenuo pažnju na sebe. Da bi bio dobar sudija u džudou važe veoma strogi kriterijumi.

Dobar sudija ne sme zaboraviti da je uredan i dobar izgled neophodan da bi svi, publika, treneri a naročito takmičari, u sudiji videli kompetentnu osobu u koju se može imati poverenja, a svojim sudijskim odlukama pokaže, da poznaje odlično sudijska pravila.

Upravo je Nikola sve to demonstrirao i dobio visu ocenu za suđenje na Prvenstvu Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.